Η 6η Ειδική έρευνα με θέμα την «Αξιοποίηση των δραστηριοτήτων της δημιουργικής και πολιτιστικής βιομηχανίας» του Έργου «Πιλοτικές Δράσεις Ερευνών της Κινητικότητας, της Δυναμικής και της Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς της Τοπικής Εργασίας (ΔΑΑΕ) στη Δυτική Αθήνα» πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 550 ατόμων με τη μέθοδο της Στρωματοποιημένη Δειγματοληψία και διεξήχθη σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας που ορίζουν ο ΣΕΔΕΑ, η WAPOR & η ΕSOMAR. Για την έρευνα αυτή επιλέχθηκε η τηλεφωνική έρευνα με τη χρήση του ειδικού συστήματος τηλεφωνικών συνεντεύξεων CATI (computer aided telephone interviews). Ακολουθήθηκε η διαδικασία της τυχαίας επιλογής τηλεφωνικών αριθμών. Η μεθοδολογία υλοποίησης ήταν ενδεδειγμένη για τη συγκεκριμένη έρευνα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίστηκε στην παρούσα έρευνα ήταν η εξεύρεση κατάλληλου δείγματος σε συνδυασμό με τις ποσοστώσεις ανά Δήμο. Το ερωτηματολόγιο ήταν σαφές αφού οι έχοντες γνώση του κλάδου απάντησαν σαφώς και κατανοούσαν τις ερωτήσεις.
Συγκεκριμένα, ο πρώτος κύκλος της έρευνας υλοποιήθηκε το 1ο εξάμηνο του έτους 2021. Συνοπτικά συμπεράσματα παρουσιάζονται στην συνέχεια , ενώ μπορείτε να δείτε το σύνολο της έρευνα χρησιμοποιώντας το σχετικό link στο τέλος της σελίδας.
Μερικά από τα αποτελέσματα παρουσιάζονται στο παρακάτω σχήμα:
Τα συνοπτικά συμπεράσματα της 6ηςΕιδικής Έρευνας είναι τα εξής:
Το 43,1% θεωρεί πως η πιο κατάλληλη προϋπόθεση για καλλιτεχνική/χειροτεχνική δημιουργία είναι η ειδική εκπαίδευση / σεμινάρια, όπου σε όλες τις κατηγορίες η ειδική εκπαίδευση ήταν ομόφωνη επιλογή.
Το 40,8% του δείγματος θεωρεί πως για να διευρυνθεί το κοινό ή η πελατεία των κλάδων πολιτισμού και Δημιουργικότητας ο αποτελεσματικότερος τρόπος είναι η επικοινωνία προϊόντος / υπηρεσίας με τη χρήση νέων τεχνολογιών, ενώ το 18% όσων δεν έχουν ολοκληρώσει τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση επέλεξαν την επικοινωνία προϊόντος / υπηρεσίας
Το 78% περίπου του δείγματος θεωρεί ο κλάδος Πολιτισμού και Δημιουργικότητας συμβάλλει αρκετά ή πολύ στην ανάπτυξη της οικονομία της Ελλάδας
Το 65,7% του δείγματος θεωρεί πως δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση και συζήτηση για βασικά ζητήματα του κλάδου, ενώ το 31% όσων είναι κάτω των 25 ετών δεν συμφωνεί με αυτή την υπόθεση.
Το 77,5% του δείγματος υποστηρίζει πως υπάρχει δυνατότητα παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, με δυνατότητα διείσδυσης σε νέες αγορές, με το 85,7% όσων είναι άνω των 55 ετών να υποστηρίζουν αυτή την τοποθέτηση.
Το 87% του δείγματος θεωρεί πως ο κλάδος Πολιτισμού και Δημιουργικότητας έχει επηρεαστεί πολύ ή αρκετά την περίοδο του covid-19.
Το 58% του δείγματος θεωρεί πως ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης μειώθηκε πολύ ή λίγο.
Στην συνέχεια, κατά το 1ο εξάμηνο του 2022 υλοποιήθηκε ο δεύτερο κύκλος της έρευνας, συνοπτικά αποτελέσματα της οποίας παρουσιάζονται στο παρακάτω ενώ μπορείτε να δείτε το σύνολο της έρευνα χρησιμοποιώντας το σχετικό link στο τέλος της σελίδας.
Μερικά από τα αποτελέσματα της 6ης Επαναληπτικής Έρευνας παρουσιάζονται στo παρακάτω σχήμα:
Τα συνοπτικά συμπεράσματα της 6ης Επαναληπτικής Ειδικής Έρευνας είναι τα εξής:
Το 36,3% θεωρεί πως η πιο κατάλληλη προϋπόθεση για καλλιτεχνική/χειροτεχνική δημιουργία είναι η ειδική εκπαίδευση / σεμινάρια, όπου σε όλες τις κατηγορίες η ειδική εκπαίδευση ήταν ομόφωνη επιλογή.
Το 41,5% του δείγματος θεωρεί πως για να διευρυνθεί το κοινό ή η πελατεία των κλάδων πολιτισμού και Δημιουργικότητας ο αποτελεσματικότερος τρόπος είναι η επικοινωνία προϊόντος / υπηρεσίας με τη χρήση νέων τεχνολογιών, ενώ το 23,1% όσων δεν έχουν ολοκληρώσει τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση επέλεξαν την επικοινωνία προϊόντος / υπηρεσίας
Το 66,1% περίπου του δείγματος θεωρεί ο κλάδος Πολιτισμού και Δημιουργικότητας συμβάλλει αρκετά ή πολύ στην ανάπτυξη της οικονομία της Ελλάδας
Το 68,9% του δείγματος θεωρεί πως δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση και συζήτηση για βασικά ζητήματα του κλάδου, ενώ το 27,8% όσων είναι κάτω των 25 ετών δεν συμφωνεί με αυτή την υπόθεση.
Το 66,2% του δείγματος υποστηρίζει πως υπάρχει δυνατότητα παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, με δυνατότητα διείσδυσης σε νέες αγορές, με το 67,9% όσων είναι άνω των 55 ετών να υποστηρίζουν αυτή την τοποθέτηση.
Το 82,2% του δείγματος θεωρεί πως ο κλάδος Πολιτισμού και Δημιουργικότητας έχει επηρεαστεί πολύ ή αρκετά την περίοδο του covid-19.
Το 59,6% του δείγματος θεωρεί πως ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης μειώθηκε πολύ ή λίγο.
Τα συγκριτικά αποτελέσματα των 2 σταδίων της έρευνας, (Αρχική και Επαναληπτική) συνοψίζονται ως εξής: