Η 4η Ειδική έρευνα με θέμα την «Αξιοποίηση του ηλεκτρονικού εμπορίου και του ΙΟΤ στις δεξιότητες ανέργων ή σε νέες ειδικότητες» του Έργου «Πιλοτικές Δράσεις Ερευνών της Κινητικότητας, της Δυναμικής και της Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς της Τοπικής Εργασίας (ΔΑΑΕ) στη Δυτική Αθήνα» πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο των focus group. Πραγματοποιήθηκαν 4 focus group τα οποία απαρτίστηκαν από ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και εργαζόμενους σε αυτές (υπεύθυνους προσωπικού, λογιστηρίου) και αυτοαπασχολούμενους με στόχο τη διερεύνηση των απόψεων τους και τη στάση τους σε σχέση με το ηλεκτρονικό εμπόριο και το ΙΟΤ αλλά και την αξιοποίηση του. Για την άρτια υλοποίηση της έρευνας οι ομάδες εστίασης χωρίστηκαν ως εξής 1. Επιχειρηματίες & Ελεύθεροι Επαγγελματίες της Δυτικής Αθήνας ηλικιακής ομάδας 18-45, 2. Επιχειρηματίες & Ελεύθεροι Επαγγελματίες της Δυτικής Αθήνας ηλικιακής ομάδας 45+, 3. Εργαζόμενοι και καταναλωτές της Δυτικής Αθήνας ηλικιακής ομάδας 18-45 και 4. Εργαζόμενοι και καταναλωτές της Δυτικής Αθήνας ηλικιακής ομάδας 45+.
Από το σύνολο του δείγματος ένα μικρό μόνο ποσοστό γνώριζε τον όρο «ΙοΤ», αλλά μετά την σχετική εισαγωγή την ανάλυση του αντικειμένου και των όρων εξήχθη το συμπέρασμα ότι το σύνολο του δείγματος είχαν άποψη και γνώριζε το αντικείμενο.
Συγκεκριμένα, ο πρώτος κύκλος της έρευνας υλοποιήθηκε το 2ο εξάμηνο του έτους 2020. Συνοπτικά συμπεράσματα παρουσιάζονται στην συνέχεια , ενώ μπορείτε να δείτε το σύνολο της έρευνα χρησιμοποιώντας το σχετικό link στο τέλος της σελίδας.
Μερικά από τα αποτελέσματα της 4ης ‘Έρευνας παρουσιάζονται στα παρακάτω σχήμα:
Τα συνοπτικά συμπεράσματα και τα τυχόν προβλήματα της 4ηςΕιδικής Έρευνας είναι τα εξής:
Όλοι συμφώνησαν ότι η πανδημία του Covid-19 αποτέλεσε σημείο καμπής για την εισαγωγή του ηλεκτρονικού εμπορίου στην καθημερινότητα και στις μικρές επιχειρήσεις.
Πιστεύουν ότι πολλές εταιρείες θα κλείσουν τα φυσικά τους καταστήματα και θα κρατήσουν το eshop. Ωστόσο δε φαίνεται να καταγράφεται ξεκάθαρα η εκτίμηση τους για το μέλλον, διότι υπάρχει σχετική άγνοια σε σχέση με τις πιθανές εξελίξεις.
Κρίνουν ότι χρειάζεται περαιτέρω εκπαίδευση σε όλα τα παραπάνω, ενώ δε θεωρούν ότι το παρόν σύστημα εκπαίδευσης/κατάρτισης μπορεί να καλύψει τις νέες ανάγκες λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων και του νέου τρόπου κατανάλωσης, όσον αφορά στο ΙοΤ, το τρέχον σύστημα εκπαίδευσης/κατάρτισης δεν θεωρείται αποτελεσματικό.
Θεωρείται «χρήσιμο» για τους εργαζομένους να εξοικειωθούν στις νέες δεξιότητες και ειδικότητες (Ηλεκτρονικό Εμπόριο, IOT), όπως αναφέρθηκε «όποιος δεν εξοικειωθεί, θα είναι αναλφάβητος, σαν να έχει τελειώσει μόνο δημοτικό».
Υπάρχει σχετικό άγχος για την τύχη των σημερινών ειδικοτήτων για τις οποίες πιστεύουν ότι δε θα είναι απαραίτητες στο μέλλον.
Στην συνέχεια, κατά το 1ο εξάμηνο του 2022 υλοποιήθηκε ο δεύτερο κύκλος της έρευνας, συνοπτικά αποτελέσματα της οποίας παρουσιάζονται στο παρακάτω ενώ μπορείτε να δείτε το σύνολο της έρευνα χρησιμοποιώντας το σχετικό link στο τέλος της σελίδας.
Μερικά από τα αποτελέσματα της 4ης Επαναληπτικής Έρευνας παρουσιάζονται στo παρακάτω σχήμα:
Τα συνοπτικά συμπεράσματα και τα τυχόν προβλήματα της 4ης Επαναληπτικής Ειδικής Έρευνας είναι τα εξής:
Το δείγμα αποτελούνταν από 32 άτομα και μόνο τρείς ερωτώμενοι γνώριζαν τι είναι το ΙοΤ.
Όλοι συμφώνησαν ότι η πανδημία του Covid-19 αποτέλεσε σημείο καμπής για την εισαγωγή του ηλεκτρονικού εμπορίου στην καθημερινότητα και στις μικρές επιχειρήσεις.
Πιστεύουν πως θα αναπτυχθεί και άλλο ο τομέας αυτός. Υπάρχει ωστόσο ακόμα μια αμηχανία για το IoT.
Πιστεύουν ότι οι ηλεκτρονικές αγορές φέρνουν εξοικονόμηση χρόνου, διότι δεν χρειάζεται πλέον μεταφορά από μαγαζί σε μαγαζί. Υπάρχει όμως ο φόβος πως θα κλείσουν πολλές επιχειρήσεις, πως θα καταργηθούν θέσεις εργασίας και δεν θα υπάρχουν πελάτες στα φυσικά καταστήματα με την παροδο των ετών.
Οι συμμετέχοντες θεωρούν πως υπάρχει πλέον σχετική εξοικείωση, δεν χρειάζεται κάποια ειδική εκπαίδευση καθώς οι εφαρμογές είναι απλοποιημένες και σε πάνε βήμα-βήμα στη διαδικασία.