Η 3η Ειδική έρευνα με θέμα την «Αξιοποίηση της βιωματικής εμπειρίας και την οικονομία της φήμης (reputation economy)» του Έργου «Πιλοτικές Δράσεις Ερευνών της Κινητικότητας, της Δυναμικής και της Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς της Τοπικής Εργασίας (ΔΑΑΕ) στη Δυτική Αθήνα» η έρευνα πραματοποιήθηκε σε δείγμα 559 ατόμων με τη μέθοδο της στρωματοποιημένης δειγματοληψίας και σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας που ορίζουν ο ΣΕΔΕΑ, η WAPOR & η ΕSOMAR. Η μέθοδός που επιλέχθηκε ήταν η Τηλεφωνική έρευνα με τη χρήση του ειδικού συστήματος τηλεφωνικών συνεντεύξεων CATI (computer aided telephone interviews) και ακολουθήθηκε η διαδικασία της τυχαίας επιλογής τηλεφωνικών αριθμών.
Το αντικείμενο της έρευνας δυσκόλεψε σε κάποιο βαθμό τους ερωτώμενους, καθώς απαιτήθηκε να προηγηθεί συζήτηση και επεξήγηση για το τι σημαίνει η συγκεκριμένη έρευνα, αλλά κρίνεται ότι η μεθοδολογία υλοποίησης ήταν ενδεδειγμένη για τη συγκεκριμένη έρευνα.
Ειδικότερα, ερωτήσεις όπως:
-
Ποια θεωρείτε ότι είναι η βαρύτητα που διαδραματίζει η «Οικονομία της φήμης» ως προς τη οικονομική ευημερία
-
Ποια θεωρείτε ότι είναι η βαρύτητα αξιοποίησης των big data στη διαμόρφωση της φήμης
-
Θεωρείτε ότι το μοντέλο προώθησης των δραστηριοτήτων, τοποθέτησης προϊόντων ή / και ανάπτυξης υπηρεσιών που εφαρμόζεται στην επιχείρησή σας στηρίζεται στη διαμόρφωση «βιωματικής εμπειρίας, καθώς και οι υπόλοιπες ερωτήσεις για τη βιωματική εμπειρία
δυσκόλεψαν ιδιαίτερα τους ερωτώμενους και έκαναν πολλούς να διακόψουν τη συμπλήρωση γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι ερωτήσεις αυτές θα πρέπει να εξηγηθούν πληρέστερα στους ερωτώμενους προκειμένου να λάβουμε απαντήσεις.
Συγκεκριμένα, ο πρώτος κύκλος της έρευνας υλοποιήθηκε το 2ο εξάμηνο του έτους 2020. Συνοπτικά συμπεράσματα παρουσιάζονται στην συνέχεια , ενώ μπορείτε να δείτε το σύνολο της έρευνα χρησιμοποιώντας το σχετικό link στο τέλος της σελίδας.
Μερικά από τα αποτελέσματα παρουσιάζονται στα παρακάτω σχήματα:
Τα συνοπτικά συμπεράσματα της 3ης έρευνας είναι τα εξής:
To 44,5% θεωρεί ότι η φήμη είναι αρκετά σημαντική στην επιλογή ενός τόπου-προορισμού ενώ το 34,1% το θεωρεί πολύ σημαντικό με το υψηλότερο ποσοστό (48,8%) να ανήκει στην ηλικιακή κατηγορία 26-35.
Το 43,4% θεωρεί πως η φήμη είναι αρκετά σημαντική για την επιλογή ενός προϊόντος ενώ ακολουθεί το 36,8% όπου θεωρεί πολύ σημαντική τη φήμη για να επιλέξει ένα προϊόν. Με το 49% να ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 36-45.
To 90% περίπου των ερωτώμενων θεωρεί ότι η αξιοποίηση των big data παίζει αρκετά σημαντικό ρόλο ή πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της φήμης μιας επιχείρησης.
Το 88% του δείγματος θεωρεί ότι η εισαγωγή επιχειρηματικών μοντέλων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την ανάπτυξη «βιωματικής εμπειρίας» αναπτύσσονται αρκετά ή πολύ οι επιχειρηματικές δεξιότητες.
Άνω του 80% θεωρεί πως μία βιωματική εμπειρία μπορεί να επηρεάσει αρκετά ή πολύ την παραγωγική εξέλιξη μία επιχείρησης, ενώ το 21% των πτυχιούχων ΑΕΙ/ΤΕΙ δεν είναι συμφωνεί με αυτή την υπόθεση.
Στην συνέχεια, κατά το 2ο εξάμηνο του 2021 υλοποιήθηκε ο δεύτερο κύκλος της έρευνας, συνοπτικά αποτελέσματα της οποίας παρουσιάζονται στο παρακάτω ενώ μπορείτε να δείτε το σύνολο της έρευνα χρησιμοποιώντας το σχετικό link στο τέλος της σελίδας.
Μερικά από τα αποτελέσματα της 3ης Επαναληπτικής Έρευνας παρουσιάζονται στo παρακάτω σχήμα:
Τα συνοπτικά συμπεράσματα της 3ης Επαναληπτικής Έρευνας είναι τα εξής:
To 48,6% θεωρεί ότι η φήμη είναι αρκετά σημαντική στην επιλογή ενός τόπου-προορισμού ενώ το 39,9% το θεωρεί πολύ σημαντικό με το υψηλότερο ποσοστό (47,1%) να ανήκει στην ηλικιακή κατηγορία άνω των 55.
Το 45,6% θεωρεί πως η φήμη είναι αρκετά σημαντική για την επιλογή ενός προϊόντος ενώ ακολουθεί το 43,8% όπου θεωρεί πολύ σημαντική τη φήμη για να επιλέξει ένα προϊόν. Με το 51,3% να ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 26-35.
Το 86,1% του δείγματος θεωρεί ότι η εισαγωγή επιχειρηματικών μοντέλων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την ανάπτυξη «βιωματικής εμπειρίας» αναπτύσσονται αρκετά ή πολύ οι επιχειρηματικές δεξιότητες.
Άνω του 80% θεωρεί πως μία βιωματική εμπειρία μπορεί να επηρεάσει αρκετά ή πολύ την παραγωγική εξέλιξη μία επιχείρησης, ενώ το 2,2% των πτυχιούχων ΑΕΙ/ΤΕΙ δεν είναι συμφωνεί με αυτή την υπόθεση.
Τα συγκριτικά αποτελέσματα των 2 σταδίων της έρευνας, (Αρχική και Επαναληπτική) συνοψίζονται ως εξής: