Η έρευνα με θέμα: «H διεύρυνση των ψηφιακών συναλλαγών και οι επιπτώσεις στις δεξιότητες ανέργων ή σε νέες ειδικότητες», του Έργου «Πιλοτικές Δράσεις Ερευνών της Κινητικότητας, της Δυναμικής και της Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς της Τοπικής Εργασίας (ΔΑΑΕ) στη Δυτική Αθήνα», εστίασε στο κατά πόσο στην περιοχή παρέμβασης μπορεί να προχωρήσει η διεύρυνση των ψηφιακών συναλλαγών αφού υπάρχει μεγάλο χάσμα σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρώπης αλλά και τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει στις δεξιότητες ανέργων διεύρυνση των ψηφιακών συναλλαγών.
Σε επίπεδο χώρας καταγράφηκε την προηγούμενη περίοδο αλματώδης ανάπτυξη των συναλλαγών μέσω πλαστικού και ψηφιακού χρήματος, φαίνεται ότι υπάρχει ακόμα μεγάλο χάσμα σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρώπης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των συναλλαγών που πραγματοποιούνται ανά κάτοικο με κάρτες πληρωμών ανέρχεται σε 110, όταν στην Ευρωζώνη είναι 240 ανά κάτοικο, δηλαδή στο 45% – 50% του μέσου όρου της Ευρωζώνης, με τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν ότι θα συνεχιστεί η ανοδική τάση χρήσης τόσο του πλαστικού χρήματος όσο και των ψηφιακών πληρωμών με αποτέλεσμα οι νέες τεχνολογίες να έχουν την μεγαλύτερη επίδραση στα εγχώρια δεδομένα στη νέα ψηφιακή εποχή.
Η Ελλάδα κατατάσσεται 26η στο σύνολο των 28 κρατών μελών της ΕΕ στον δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (DESI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2019.
Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, η Ελλάδα σημείωσε ελαφρώς μεγαλύτερη πρόοδο από τον μέσο όρο της ΕΕ. Η βελτίωση της βαθμολογίας της οφείλεται στις βελτιωμένες επιδόσεις σε ορισμένες από τις μετρούμενες διαστάσεις του δείκτη DESI. Η Ελλάδα βελτίωσε οριακά τις επιδόσεις της όσον αφορά το ανθρώπινο κεφάλαιο, αυξάνοντας το ποσοστό των ειδικών στον τομέα της τεχνολογίας των πληροφοριών και των επικοινωνιών (ΤΠΕ) επί της συνολικής απασχόλησης για τρίτο συνεχόμενο έτος και αυξάνοντας τον αριθμό των πτυχιούχων ΤΠΕ για δεύτερο συναπτό έτος. Βελτίωσε επίσης την πλευρά της προσφοράς ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών. Ωστόσο, η βαθμολογία της χώρας παραμένει κάτω του μέσου όρου της ΕΕ.
Τα τελευταία χρόνια, η έξαρση των νέων τεχνολογιών στο χρηματοπιστωτικό τομέα έχει ανοίξει την πόρτα σε εταιρείες που ανήκουν στον κλάδο της τεχνολογίας, start-up καθώς και στους τραπεζικούς οργανισμούς τη δυνατότητα να στραφούν στο σχεδιασμό και δημιουργία καινοτόμων ψηφιακών λύσεων με γνώμονα την ευχρηστία, την προστασία δεδομένων , την ταχύτητα και την αμεσότητα.
Συγκεκριμένα, ο πρώτος κύκλος της έρευνας υλοποιήθηκε το 2ο εξάμηνο του έτους 2020. Συνοπτικά συμπεράσματα παρουσιάζονται στην συνέχεια , ενώ μπορείτε να δείτε το σύνολο της έρευνα χρησιμοποιώντας το σχετικό link στο τέλος της σελίδας.
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 2ης ΕΡΕΥΝΑΣ
Στην ερώτηση σχετικά με το εάν η αύξηση των συναλλαγών μέσω πλαστικού και ψηφιακού χρήματος έχει ωφελήσει την επιχείρησή τους, το 50% περίπου απάντησε θετικά αφού 30,2% απάντησε Αρκετά και το 18,1% απάντησε Πολύ, όπου το 45% του δείγματος που δηλώνει άνω των 35 ετών θεωρεί πως δεν έχει ωφεληθεί η επιχείρηση του.
Στην ερώτηση σχετικά με το εάν θεωρούν ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να εξοικειώνεται με την χρησιμοποίηση πλαστικού και ψηφιακού χρήματος οι απαντήσεις είναι σε μεγάλο ποσοστό θετικές αφού το 53,5% απάντησε Αρκετά και 28% απάντησε Πολύ, όπου παρουσιάζεται μια πάρα πολύ θετική γνώμη για την εξοικείωση του κόσμου με το πλαστικό χρήμα αφού τα ποσοστά είναι υψηλά στις κατηγορίες Φύλο, Ηλικία και εκπαίδευση.
Στην ερώτηση σχετικά με το εάν είναι διατεθειμένοι να ενσωματώσουν στην επιχείρησή τους νέες δραστηριότητες ψηφιακών συναλλαγών, ενισχύοντας το ηλεκτρονικό εμπόριο πάνω από 505 έχουν θετική άποψη. Συγκεκριμένα το 30% απάντησε Σίγουρα Ναι και το 25,7% απάντησε Μάλλον Ναι. Η μεγαλύτερη διστακτικότητα που καταγράφηκε είναι από τους ερωτώμενους άνω των 55 ετών με ποσοστό άνω του 50% να δηλώνει άρνηση ή που δεν γνώριζε / δεν απάντησε.
Στην ερώτηση σχετικά με το εάν σχεδιάζουν οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε κάποια επένδυση το επόμενο διάστημα (έτος) σχετικά με την ενίσχυση των ψηφιακών συναλλαγών, το μεγαλύτερο ποσοστό απάντησε Δεν ξέρω/Δεν απαντώ με 25,1%. Επίσης ένα μεγάλο ποσοστό πάνω από 40% απάντησε αρνητικά και συγκεκριμένα Μάλλον όχι απάντησε το 22,8%, Σίγουρα όχι το 21,3%, όπου οι ερωτώμενοι διχάστηκαν, αφού οι θετικές και οι αρνητικές απαντήσεις κινούνται πάνω κάτω στα ίδια ποσοστά. Τέλος έχει απαντήσει αρνητικά μια μεγάλη μερίδα των ερωτώμενων μεταξύ των οποίων τα Στελέχη Επιχειρήσεων όπου το 43,7% απάντησε Δεν ξέρω/Δεν απαντώ.
Η χρήση των ψηφιακών συναλλαγών θα επηρεάσει την επιχειρηματικότητα με πιθανή μείωση των θέσεων εργασίας αφού πάνω από 80% απάντησε Σίγουρα μείωση, Μάλλον μείωση, Ούτε αύξηση ούτε μείωση.
Στην συνέχεια, κατά το 2ο εξάμηνο του 2021 υλοποιήθηκε ο δεύτερο κύκλος της έρευνας, συνοπτικά αποτελέσματα της οποίας παρουσιάζονται στο παρακάτω ενώ μπορείτε να δείτε το σύνολο της έρευνα χρησιμοποιώντας το σχετικό link στο τέλος της σελίδας.
Μερικά από τα αποτελέσματα της 2ης Επαναληπτικής Έρευνας παρουσιάζονται στo παρακάτω σχήμα:
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 2ης ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Στην ερώτηση σχετικά με το εάν η αύξηση των συναλλαγών μέσω πλαστικού και ψηφιακού χρήματος έχει ωφελήσει την επιχείρησή τους, το 55% περίπου απάντησε θετικά αφού 28,4% απάντησε Αρκετά και το 27,1% απάντησε Πολύ, όπου το 68,2% του δείγματος που δηλώνει κάτω των 25 ετών θεωρεί πως έχει ωφεληθεί η επιχείρηση του.
Στην ερώτηση σχετικά με το εάν θεωρούν ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να εξοικειώνεται με την χρησιμοποίηση πλαστικού και ψηφιακού χρήματος οι απαντήσεις είναι σε μεγάλο ποσοστό θετικές αφού το 42,7% απάντησε Αρκετά και 42,5% απάντησε Πολύ, όπου παρουσιάζεται μια πάρα πολύ θετική γνώμη για την εξοικείωση του κόσμου με το πλαστικό χρήμα αφού τα ποσοστά είναι υψηλά στις κατηγορίες Φύλο, Ηλικία και εκπαίδευση.
Στην ερώτηση σχετικά με το εάν είναι διατεθειμένοι να ενσωματώσουν στην επιχείρησή τους νέες δραστηριότητες ψηφιακών συναλλαγών, ενισχύοντας το ηλεκτρονικό εμπόριο πάνω από 62% έχουν θετική άποψη. Συγκεκριμένα το 32,2% απάντησε Σίγουρα Ναι και το 30,4% απάντησε Μάλλον Ναι. Η μεγαλύτερη διστακτικότητα που καταγράφηκε είναι από τους ερωτώμενους άνω των 55 ετών με ποσοστό άνω του 54,1% να δηλώνει άρνηση ή που δεν γνώριζε / δεν απάντησε.
Στην ερώτηση σχετικά με το εάν σχεδιάζουν οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε κάποια επένδυση το επόμενο διάστημα (έτος) σχετικά με την ενίσχυση των ψηφιακών συναλλαγών, το μεγαλύτερο ποσοστό απάντησε μάλλον ναι με 28,6%. Επίσης ένα μεγάλο ποσοστό πάνω από 35% απάντησε αρνητικά και συγκεκριμένα Μάλλον όχι απάντησε το 16,4%, Σίγουρα όχι το 18,9%.
Η χρήση των ψηφιακών συναλλαγών θα επηρεάσει την επιχειρηματικότητα με πιθανή αύξηση των θέσεων εργασίας αφού πάνω από 43% απάντησε Σίγουρα αύξηση, Μάλλον αύξηση.
Τα συγκριτικά αποτελέσματα των 2 σταδίων της έρευνας (Αρχική και Επαναληπτική) συνοψίζονται ως εξής: