Η 5η Ειδική έρευνα με θέμα την «Αξιοποίηση των δραστηριοτήτων διαμοιρασμένης οικονομίας και δραστηριοτήτων peer-to-peer (διομότιμες αγορές) και τις επιπτώσεις στις δεξιότητες ανέργων ή σε νέες ειδικότητες)» του Έργου «Πιλοτικές Δράσεις Ερευνών της Κινητικότητας, της Δυναμικής και της Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς της Τοπικής Εργασίας (ΔΑΑΕ) στη Δυτική Αθήνα» πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο των focus group.
Στο πλαίσιο της παρούσας έρευνας συμμετείχαν 7 άτομα (ιδιοκτήτες Airbnb και ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ συνεργαζόμενοι με Taxibeat. Στόχο είχε τη διερεύνηση των απόψεων τους σχετικά με τις δραστηριότητες διαμοιρασμένης οικονομίας και peer-to-peer, όπως και προβλήματα, προοπτικές ευκαιρίες κλπ. Στην διεξαγωγή αυτής της Έρευνας αντιμετωπίστηκε δυσκολία στην σύνθεση των ομάδων καθώς το αντικείμενο αποδείχθηκε ότι είναι πολύ εξειδικευμένο.
Συγκεκριμένα, ο πρώτος κύκλος της έρευνας υλοποιήθηκε το 1ο εξάμηνο του έτους 2021. Συνοπτικά συμπεράσματα παρουσιάζονται στην συνέχεια , ενώ μπορείτε να δείτε το σύνολο της έρευνα χρησιμοποιώντας το σχετικό link στο τέλος της σελίδας.
Μερικά από τα αποτελέσματα της 5ης Ειδικής Έρευνας παρουσιάζονται στο παρακάτω σχήμα:
Τα συνοπτικά συμπεράσματα της 5ηςΕιδικής Έρευνας είναι τα εξής:
Εκφράστηκε η άποψη ότι γίνεται αλλαγή του μοντέλου της οικονομίας, με άνοιγμα επαγγελμάτων, είσοδο νέων επαγγελματιών και αύξηση του ανταγωνισμού και του επιπέδου των υπηρεσιών.
Έγιναν επίσης αναφορές στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μεγαλύτερες ηλικίες και στην έλλειψη ενημέρωσης και τεχνολογικής υποδομής.
Φοβούνται ότι έρχεται νέα οικονομική κρίση μετά την πανδημία αντίστοιχη με εκείνη του μνημονίου. Παράλληλα πιστεύουν ότι θα υπάρξει στο μέλλον ξανά παρόμοια κατάσταση με αυτή της πανδημίας και ότι κάποιες συνήθειες που αποκτήθηκαν τώρα θα παραμείνουν, όπως η μάσκα, αλλά και γενικότερα η προστασία από τους γύρω μας.
Εκτιμούν ότι θα εμφανιστούν και νέα είδη, τα οποία αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε καν να τα φανταστούμε. Δεν μπορούσαν να διευκρινίσουν αν θα είναι σε peer to peer η σε κάποια άλλη μορφή οικονομίας.
Όλοι οι συμμετέχοντες επηρεάστηκαν σε σημαντικό βαθμό από τα μέτρα περιορισμού του covid-19, ειδικά επειδή το σύνολο της συγκεκριμένης ομάδας δραστηριοποιούνταν στον κλάδο του τουρισμού ή των μεταφορών. Είχαμε αρκετές αναφορές (ειδικά από κατόχους ταξί) ότι πλέον είναι δύσκολο να καλυφθούν ακόμα και τα έξοδα της επιχείρησης. Εκφράστηκε η άποψη ότι τα μέτρα είναι λάθος από τη φύση τους. Θεωρούν ότι οι συνέπειες της κρίσης στους κλάδους ενδιαφέροντος τους είναι σημαντικές και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί πολύ σημαντικά.
Στην συνέχεια, κατά το 1ο εξάμηνο του 2022 υλοποιήθηκε ο δεύτερο κύκλος της έρευνας, συνοπτικά αποτελέσματα της οποίας παρουσιάζονται στο παρακάτω ενώ μπορείτε να δείτε το σύνολο της έρευνα χρησιμοποιώντας το σχετικό link στο τέλος της σελίδας.
Μερικά από τα αποτελέσματα της 5ης Επαναληπτικής Έρευνας παρουσιάζονται στo παρακάτω σχήμα:
Τα συνοπτικά συμπεράσματα της 5ης Επαναληπτικής Ειδικής Έρευνας είναι τα εξής:
Υπάρχει η αίσθηση ότι αυτή η νέα μορφή οικονομίας είναι σίγουρα το μέλλον για μεγάλη μερίδα δραστηριοτήτων, και πως προσφέρει πολλές ευκαιρίες.
Υπάρχει η διάθεση για εξειδικευμένη εκπαίδευση προκειμένου να ανταπεξέλθουν οι επιχειρήσεις στις νέες προκλήσεις.
Εκτιμούν ότι θα θα παρουσιαστούν ανάγκες για νέες θέσεις στον κλάδο.
Εκτιμάται ότι τα επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με τεχνολογία, υπολογιστές ή ιστοσελίδες θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται στο μέλλον.
Η πλειοψηφία νιώθει άνετα, θεωρεί πως έχει τις απαιτούμενες δεξιότητες και πως δεν χρειάζεται κάποια επιμόρφωση στις νέες δεξιότητες και ειδικότητες για τις peer-to-peer διομότιμες αγορές / διαμοιρασμένη οικονομία.