Με επιτυχία υλοποιήθηκε η επαναληπτική έρευνα με θέμα «Αξιοποίηση των δραστηριοτήτων του σύγχρονου on-line-marketing και των εφαρμογών internet analytics κ.λπ.», του Έργου «Πιλοτικές Δράσεις Ερευνών της Κινητικότητας, της Δυναμικής και της Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς της Τοπικής Εργασίας (ΔΑΑΕ) στη Δυτική Αθήνα».
Η τεχνολογία μπορεί να καταστρέφει ορισμένες θέσεις εργασίας και να δημιουργεί άλλες, αλλά η σημαντικότερη επίπτωσή της είναι ο μετασχηματισμός θέσεων εργασίας και του περιεχομένου τους. Καθώς η τεχνολογία μετασχηματίζει τις θέσεις εργασίας, το ερώτημα που τίθεται είναι εάν με τη γήρανση του πληθυσμού θα μπορούν οι άνθρωποι να αποκτούν τις δεξιότητες που απαιτούνται προκειμένου να βρίσκουν καλές θέσεις εργασίας στην ψηφιακή εποχή. Εάν όχι, ποιος θα βρεθεί στη λάθος πλευρά του ψηφιακού χάσματος;
Όσοι απασχολούνται σε θέσεις που δεν απαιτούν τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών ενδέχεται να είναι λιγότερο πρόθυμοι να τις χρησιμοποιούν και εκτός εργασίας. Αυτό μπορεί να εξηγεί το υψηλό ποσοστό ανθρώπων με χαμηλές ψηφιακές δεξιότητες και οι οποίοι δεν χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο.
Ορισμένες ομάδες μειονεκτούν ως προς την ικανότητά τους να παρακολουθούν τις εξελίξεις στις ψηφιακές τεχνολογίες που συνδέονται με το επάγγελμά τους. Οι γυναίκες, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και οι εργαζόμενοι με χαμηλότερη εκπαίδευση, καθώς και οι επαγγελματίες σε θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης, οι οποίοι πρέπει να αναβαθμίζουν τις δεξιότητές τους συνεχώς, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίζουν χάσμα μεταξύ των ψηφιακών δεξιοτήτων τους και αυτών που απαιτεί η εργασία τους.