Η Έρευνα με θέμα: «Επιθετικές ή προωθημένες καινοτομίες» (disruptive innovation) που συνδέονται με έξυπνες πόλεις και οι επιπτώσεις στις δεξιότητες ανέργων ή σε νέες ειδικότητες, πραγματοποιήθηκε σε 2 στάδια, τα οποία ολοκληρώθηκαν με επιτυχία.
Συγκεκριμένα, ο πρώτος κύκλος της έρευνας υλοποιήθηκε το 2ο εξάμηνο του έτους 2020. Συνοπτικά συμπεράσματα παρουσιάζονται στην συνέχεια , ενώ μπορείτε να δείτε το σύνολο της έρευνα χρησιμοποιώντας το σχετικό link στο τέλος της σελίδας.
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 1ης ΕΡΕΥΝΑΣ
Το 53,5% των ερωτώμενων απάντησε ότι είναι πολύ σημαντικό για τις επιχειρήσεις να προσεγγίσουν νέες καινοτόμες μορφές επιχειρηματικότητας μέσα από νέες ιδέες και προϊόντα με ένα ποσοστό άνω του 70% πιστεύει σε μεγάλο βαθμό ότι τα επόμενα χρόνια θα αλλάξει ο τρόπος που παράγονται τα προϊόντα-υπηρεσίες του ανταγωνισμού.
Σε ποσοστό κοντά στο 50%, οι ερωτώμενοι θεωρούν ότι θα προκληθεί αύξηση των θέσεων εργασίας με τη χρήση του διαδικτύου, ενώ υπάρχει και ένα αξιόλογο ποσοστό στο 35% που πιστεύουν ακριβώς το αντίθετο όπου όλες οι κατηγορίες των επαγγελμάτων συμφωνεί σχεδόν με το ίδιο ποσοστό.
Παρατηρήθηκε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτώμενων με 29%, απάντησαν ότι δεν θα υπάρξει κάποια μεταβολή με τη χρήση του διαδικτύου όσον αφορά την επιχειρηματικότητα όπου όλες οι κατηγορίες των επαγγελμάτων συμφωνεί σχεδόν με το ίδιο ποσοστό.
Οι ερωτώμενοι σε μεγάλο ποσοστό 53,3% είναι σίγουροι, ενώ το ποσοστό που είναι θετικοί ξεπερνά το 80%, ότι με τη χρήση και αξιοποίηση του διαδικτύου μπορούν να αναπτυχθούν νέες δεξιότητες και ειδικότητες για ανέργους.
Παρατηρούμε ότι οι ερωτώμενοι θεωρούν πολύ πιθανό σε ποσοστό 24,3% να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας, όπου το 43% των ελεύθερων επαγγελματιών είναι θετικό με αυτή την άποψη, ενώ οριακά πιο κάτω σε ποσοστό 23,7% υπάρχει η αντίληψη ότι μάλλον θα μειωθούν.
Παρατηρούμε ότι σε ποσοστό πάνω από 50% οι ερωτώμενοι θεωρούν, ότι μέσα από την προσέγγιση απόκτησης νέων δεξιοτήτων όλων των ηλικιών δεν θα είναι εύκολο οι άνεργοι μεγάλης ηλικίας (45-55) να βρουν τα επόμενα χρόνια δουλειά με ίδιες ευκαιρίες σε σχέση με ανέργους μικρότερων ηλικιών, όπου το 80% των ερωτώμενων που ανήκουν στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα (46-55) θεωρεί πως δεν θα υπάρξει κάποια διαφορά ή μάλλον δεν θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες σε σχέση με άνεργους μικρότερων ηλικιών.
Σε ποσοστό άνω του 60% οι ερωτώμενοι θεωρούν, ότι οι επερχόμενες επιθετικές και προωθημένες τεχνολογικές καινοτομίες στην αγορά εργασίας, θα αναπτύξουν νέες δυναμικές εξέλιξης ή μετεξέλιξης των εργαζομένων, με το 85% των κατόχων Μεταπτυχιακού / Διδακτορικού έχουν αυτή τη θετική άποψη.
Στην συνέχεια, κατά το 2ο εξάμηνο του 2021 υλοποιήθηκε ο δεύτερο κύκλος της έρευνας, συνοπτικά αποτελέσματα της οποίας παρουσιάζονται στο παρακάτω ενώ μπορείτε να δείτε το σύνολο της έρευνα χρησιμοποιώντας το σχετικό link στο τέλος της σελίδας.
Μερικά από τα αποτελέσματα της 1ης Επαναληπτικής Έρευνας παρουσιάζονται στo παρακάτω σχήμα:
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 1ης ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Το 56,6% των ερωτώμενων απάντησε ότι είναι πολύ σημαντικό για τις επιχειρήσεις να προσεγγίσουν νέες καινοτόμες μορφές επιχειρηματικότητας μέσα από νέες ιδέες και προϊόντα με ένα ποσοστό άνω του 79,8% πιστεύει σε μεγάλο βαθμό ότι τα επόμενα χρόνια θα αλλάξει ο τρόπος που παράγονται τα προϊόντα-υπηρεσίες του ανταγωνισμού.
Σε ποσοστό κοντά στο 44,2%, οι ερωτώμενοι θεωρούν ότι θα προκληθεί αύξηση των θέσεων εργασίας με τη χρήση του διαδικτύου, ενώ υπάρχει και ένα αξιόλογο ποσοστό στο 34,8% που πιστεύουν ακριβώς το αντίθετο όπου όλες οι κατηγορίες των επαγγελμάτων συμφωνεί σχεδόν με το ίδιο ποσοστό.
Παρατηρήθηκε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτώμενων με 30,9%, απάντησαν ότι δεν θα υπάρξει κάποια μεταβολή με τη χρήση του διαδικτύου όσον αφορά την επιχειρηματικότητα όπου όλες οι κατηγορίες των επαγγελμάτων συμφωνεί σχεδόν με το ίδιο ποσοστό.
Οι ερωτώμενοι σε μεγάλο ποσοστό 52,03% είναι σίγουροι, ενώ το ποσοστό που είναι θετικοί ξεπερνά το 81%, ότι με τη χρήση και αξιοποίηση του διαδικτύου μπορούν να αναπτυχθούν νέες δεξιότητες και ειδικότητες για ανέργους.
Παρατηρούμε ότι οι ερωτώμενοι θεωρούν πολύ πιθανό σε ποσοστό 41,4% να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας, όπου το 45,5% των ελεύθερων επαγγελματιών είναι θετικό με αυτή την άποψη, ενώ οριακά πιο κάτω σε ποσοστό 26,7% υπάρχει η αντίληψη ότι μάλλον θα μειωθούν.
Παρατηρούμε ότι σε ποσοστό πάνω από 68% οι ερωτώμενοι θεωρούν, ότι μέσα από την προσέγγιση απόκτησης νέων δεξιοτήτων όλων των ηλικιών δεν θα είναι εύκολο οι άνεργοι μεγάλης ηλικίας (45-55) να βρουν τα επόμενα χρόνια δουλειά με ίδιες ευκαιρίες σε σχέση με ανέργους μικρότερων ηλικιών, όπου το 50% των ερωτώμενων που ανήκουν στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα (46-55) θεωρεί πως δεν θα υπάρξει κάποια διαφορά ή μάλλον δεν θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες σε σχέση με άνεργους μικρότερων ηλικιών.
Τα συγκριτικά αποτελέσματα των 2 σταδίων της έρευνας (Αρχική και Επαναληπτική) συνοψίζονται ως εξής: