Με επιτυχία υλοποιήθηκε η επαναληπτική έρευνα με θέμα: «Αξιοποίηση των δραστηριοτήτων διαμοιρασμένης οικονομίας και δραστηριοτήτων peer-to-peer (διομότιμες αγορές) και οι επιπτώσεις στις δεξιότητες ανέργων ή σε νέες ειδικότητες», του Έργου «Πιλοτικές Δράσεις Ερευνών της Κινητικότητας, της Δυναμικής και της Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς της Τοπικής Εργασίας (ΔΑΑΕ) στη Δυτική Αθήνα».
Οι Peer-to-Peer κοινότητες ηλεκτρονικού εμπορίου είναι κοινώς αντιληπτές ως ένα περιβάλλον που προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες μα και αξιοσημείωτες απειλές. Η ανωνυμία μεταξύ των συναλλασσομένων καθώς και οι συνήθως μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις, δημιουργούν ανησυχίες σχετικά με την εύρυθμη διεξαγωγή των συναλλαγών.
Οι μεγάλες πλατφόρμες παγκοσμίως επενδύουν σταθερά με κοινό στόχο τη διείσδυση σε άλλες αγορές. Πλατφόρμες όπως Airbnb και Uber συνεχίζουν να εξελίσσονται και παράλληλα με αυτές καλλιεργούνται νεοσύστατες επιχειρήσεις, όπως η Blablacar. Η κλιμάκωση αυτή επιφέρει γρήγορα αποτελέσματα με εμφανή δραστηριότητα. Οι πλατφόρμες peer-to -peer μεταφοράς και διαμονής ήταν οι τομείς με την μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ανταλλακτική οικονομίας. Οι κατά παραγγελία υπηρεσίες έχουν διανύσει την ταχύτερη ανάπτυξη και οδηγείται από την αυξανόμενη δημοτικότητα των online πλατφόρμων που προσφέρουν υπηρεσίες παράδοσης έτοιμων τροφίμων, όπως Deliveroo, ή DIY υπηρεσίες tasksharing, όπως του Taskrabbit. Στην χώρα μας (και σε μεγάλο βαθμό στην Αττική) έχει αναπτυχθεί ως τμήμα της οικονομίας του διαμοιρασμού η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων.
Στο πλαίσιο έρευνας εξετάστηκε η αξιοποίηση των δραστηριοτήτων διαμοιρασμένης οικονομίας και των δραστηριοτήτων peer-to-peer στη Δυτική Αθήνα, και οι χωρο-κοινωνικές επιπτώσεις της (διομότιμες αγορές), ο βαθμός συνεισφορά τους στα εισοδήματα αλλά και οι επιπτώσεις στις δεξιότητες ανέργων και σε νέες ειδικότητες προκειμένου να καλυφθούν οι νέες ανάγκες και να αξιοποιηθούν οι νέες ευκαιρίες.