8η Ειδική έρευνα με θέμα την «Ψηφιοποίηση της αγοράς εργασίας» (Digitalization on the Labour Market) και επιπτώσεις στις δεξιότητες ανέργων ή σε νέες ειδικότητες» του Έργου «Πιλοτικές Δράσεις Ερευνών της Κινητικότητας, της Δυναμικής και της Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς της Τοπικής Εργασίας (ΔΑΑΕ) στη Δυτική Αθήνα» πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο του ειδικού συστήματος τηλεφωνικών συνεντεύξεων CATI (computer aided telephone interviews). Ακολουθήθηκε η διαδικασία της τυχαίας επιλογής τηλεφωνικών αριθμών σε δείγμα 551 ατόμων. Η μεθοδολογία υλοποίησης ήταν ενδεδειγμένη για τη συγκεκριμένη έρευνα. Το ερωτηματολόγιο ήταν κατανοητό από τους ερωτώμενους (ειδικά μόλις τους ενημέρωνες για το αντικείμενο και εξηγούσες ακριβώς τι εννοούμε με τον όρο «ψηφιακό μετασχηματισμό») και εύκολο στη συμπλήρωση.
Μερικά από τα αποτελέσματα παρουσιάζονται στo παρακάτω σχήμα:
Τα συνοπτικά συμπεράσματα της 8ης Ειδικής Έρευνας είναι τα εξής:
-
Σύμφωνα με το 68% του δείγματος η ψηφιοποίηση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός συμβάλλουν αρκετά ή πολύ στην ανάπτυξη ενός οργανισμού, την αποψή αυτή στηρίξει το 92% όσων είναι άνω των 55 ετών.
-
Το 40% του δείγματος δηλώνει πως οι εργαζόμενοι επιλέγουν σε αρκετά μεγάλο ή πολύ βαθμό να εργάζονται σε καθεστώς ευέλικτων μορφών απασχόλησης, σε αντίθεση με το 58% όσων είναι άνω των 55 ετών που επιλέγουν λίγο ή καθόλου στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης.
-
Το 35% του δείγματος δηλώνει πως είναι λίγο ή καθόλου εφικτό να ωφεληθούν οι εργαζόμενοι από τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης και το Δεν ξέρω / Δεν απαντώ φτάνει το 29,5%.
-
Το 70% του δείγματος δηλώνει πως οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης αλλάζουν αρκετά ή πολύ τις εργασιακές συνθήκες.
Στην συνέχεια, κατά το 1 ο εξάμηνο του 2022 υλοποιήθηκε ο δεύτερο κύκλος της έρευνας, συνοπτικά αποτελέσματα της οποίας παρουσιάζονται στο παρακάτω ενώ μπορείτε να δείτε το σύνολο της έρευνα χρησιμοποιώντας το σχετικό link στο τέλος της σελίδας.
Μερικά από τα αποτελέσματα της 8ης Επαναληπτικής Έρευνας παρουσιάζονται στo παρακάτω σχήμα:
Τα συνοπτικά συμπεράσματα της 8ης Επαναληπτικής Ειδικής Έρευνας είναι τα εξής:
- Σύμφωνα με το 72,7% του δείγματος η ψηφιοποίηση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός συμβάλλουν αρκετά ή πολύ στην ανάπτυξη ενός οργανισμού, την αποψή αυτή στηρίξει το 91,6% όσων είναι άνω των 55 ετών.
- Το 51% του δείγματος δηλώνει πως οι εργαζόμενοι επιλέγουν σε αρκετά μεγάλο ή πολύ βαθμό να εργάζονται σε καθεστώς ευέλικτων μορφών απασχόλησης, σε αντίθεση με το 61,5% όσων είναι άνω των 55 ετών που επιλέγουν λίγο ή καθόλου στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης.
- Το 27,1% του δείγματος δηλώνει πως είναι λίγο ή καθόλου εφικτό να ωφεληθούν οι εργαζόμενοι από τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης και το Δεν ξέρω / Δεν απαντώ φτάνει το 23,3%.
- Το 70,3% του δείγματος δηλώνει πως οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης αλλάζουν αρκετά ή πολύ τις εργασιακές συνθήκες.
Τα συγκριτικά αποτελέσματα των 2 σταδίων της έρευνας (Αρχική και Επαναληπτική) συνοψίζονται ως εξής: